lørdag 10. desember 2011

Lesetips til juleferien

Oscar Wildes heis er novellesamlinga Lars Saabye Christensen ga ut i 2004. Og den er stappfull av historier som tar tak, mennesker og skjebner og hendelser som blir med deg videre etter du er ferdig med å lese. Du blir kjent med dem, de gjør deg nysgjerrig, de får deg til å le og de får deg til å gråte. Og når du er ferdig med en novelle, skulle du alltid ønske at den kunne vare bitte litt lenger. For det er sagt om Lars Saabye Christensen at et av hans varemerker er at han tvinger oss dit hvor vi må velge mellom latter og gråt. Denne novellesamlinga er intet unntak.

Photobucket

Oscar Wildes heis består av tolv noveller. De tar for seg mennesker forskjellige som natt og dag, i ulike aldere og i ulike livssituasjoner til ulike tider. Novellen som får åpne det hele heter ”Radio”. Det er Norge på 60-tallet. Vi møter en liten kameratgjeng som spiller fotball utenfor Marienlyst. Lyden av guttenes fotballspill kommer på lufta hver lørdag, og ulydene blir et nasjonalt mysterium. Radioen er det norske folks store samlingspunkt, og hele Norge sitter og venter i spenning, og litt i angst, for å høre om lyden dukker opp denne lørdagen også. Jeg tenker på disse guttene hver gang jeg går veien fra Blindern og ned forbi Marienlyst.

Photobucket

Dette er en av mine store novellesamlingfavoritter. Den passer perfekt til juleferie, så kan man lese en novelle eller to innimellom marsipanspising og selskaper. Et lite lesetips, bare!

16 kommentarer:

Ine sa...

Takk for tips! Den skal jeg ta med på julas leseliste :)

Frøydis sa...

Den boka las eg då ho kom ut, takk for påminninga! Trur eg må henta ho fram igjen no :)

Hege sa...

Oi, spennende! Jeg liker noveller - liker å analysere dem :-) Lenge siden jeg har lest sånne, så fikk veldig lyst til det nå.

Skriblerina sa...

Takk for tipset! :)

Hanne sa...

Åh, den vil jeg lese :) Liker Saabye Christensen :)

Anonym sa...

Hurra for å lure på kva ein skal låne neste gong, for så å få tips om ei bok som er tilgjengeleg på biblioteket! Kryssar fingrane for at den fortsatt står i hylla når eg kjem dit :)

Kristina Kvåle sa...

åh, denne skal eg absolutt få med meg!

eirinsurr sa...

så morro, for jeg kikket akkurat på denne i det lille skolebiblioteket vårt i dag. Nå vil jeg helt klart lese den!

Duse Pasteller sa...

Takk for tipset du!
Reiser til Syden neste helg, så da må jeg ha med meg en god bok;)

Josefine sa...

Fint tips! Jeg fikk skikkelig sansen for Lars Saabye Christensen etter jeg leste Beatles og ønsker meg bøker av ham til jul :)

frida sa...

Den må jeg lese.

Regnboge sa...

Den e notert:)

naivepop sa...

Nå fikk jeg enda mer lyst til å lese den! Juleferiens bokliste begynner å bli farlig lang.

Rakel sa...

Denne har jeg hatt i tankene å lese lenge! Fortsatt er "Beatles" en av mine favorittbøker, blir aldri lei av den! :)

Katrine sa...

Så flott med lesetips :) bøker og lesestoff er et must for at jeg skal føle meg hel..

annikken sa...

Hm, den boka står jo faktisk hjemme i bokhylla mi. Kanskje jeg skal plukke den fram i juleferien? Jeg liker sånne historiske glimt-romaner/bøker.